Mubin Duası Türkçe Okunuşu:
Sübhânel müneffisi an külli medyün* sübhânel müderrici an kulli mahzun* sübhâne men ceale hazâinehy beynel kâfi ven nun* sübhâne men izâ erâde şey’en en yekule lehu kün fe yekun* yâ müferriicü ferric* yâ müferricü ferric* yâ müferricü ferric* yâ müferricü ferric* ferric annî hemmi ve ğammî fercen âcilen ğayra âcilin bi rahmetike yâ erhammer râhımiyn*
Mubin Duası Anlamı :
Ey her türlü borçtan kurtaran! Seni tenzih ederim. Ey her türlü hüzünden kurtaran! Seni tenzih ederim. Ey her hapisten kurtaran! Seni tenzih ederim! Ey her gizliyi bilen! Seni tenzih ederim. Ey bütün hazinelerini Kaf ve Nun arasında var eden! Seni tenzih ederim. O bir işi diledi mi ona “ol!” der, o da oluverir. Her şeyin iç yüzünü bilen ve her şeyin melekutunu elinde tutan, gücü her şeye yeten Allah’ı tenzih ederim. Her şey Ona dönecektir.
Mübin duasına adını veren mübin kelimesi ne demektir?
Mübin kelimesi “açık, apaçık, âşikâr olan, açıklayan…” gibi anlamlara gelmektedir.
Mübin kelimesi bazen Allah’ın sıfatı olarak da kullanılır. Bu durumda anlamı “varlığı gizli olmayan, apaçık olan, hakkı ızhar eden, gerçeği beyan eden” biçiminde verilebilir.
Mübin kelimesi Kuran’da 119 defa geçmiştir. Ayetlerde mübin ifadesi “apaçık, kurtuluş, Hakk, nimet…” gibi onlarca farklı anlamda kullanılmıştır.
Dini konuşmalarda sıkça geçen Din-i Mübin ifadesi ne anlama geliyor?
İslam dininin fazileti ve içeriği hakkında konuşmalar yapıldığı zaman “Din-i Mübin” ifadesi sıkça geçmektedir. Bu sözcük grubu “apaçık ve doğru dinin İslâmiyet olduğunu” beyan etmektedir.
Mübin duası, ismini Yasin suresinde geçen “mübin” kelimesinden almaktadır
Mübin duasının kaynağı Yasin suresidir. Zira duaya alınan 7 ayet-i kerime de Yasin suresinden alınmıştır. Alınan sureler şunlardır: 12, 17, 24, 47, 60, 69 ve 77. ayetlerdir.
Ayetlerin ortak özelliği ise içinde mübin kelimesinin geçmiş olmasıdır. Ayetlerin konusu Allah’ın yüceliği ve kudretidir.
Mübin duasında geçen 7 ayet-i kerime 7 defa okunacaktır
Mübin duası okunduğu zaman dua baştan sona 7 defa tekrar edilecektir. Bazı alimler duanın 3 defa okunmasını tavsiye etse de yaygın ve kabul görmüş olan okunma adeti 7’dir.
Mübin duasını günün hangi vakti okumak daha makbul kabul edilir?
Mübin duası bir dilek ve hacet duası olduğu için duayı günün her vakti okumak mümkündür. Ancak kadim dua kitaplarında bu etkili duanın yatsı namazlarından sonra okunmasının daha makbul olacağı belirtilmiştir.
Mübin duasına 7 gün boyunca devam etmenin fazileti
Mübin duasına bir hafta boyunca devam etmenin çok hayırlı neticeler doğuracağı belirtilmiştir. Kişinin duasına cuma gecesi başlayıp duasını perşembe gecesi bitirmesi tavsiye edilen okuma biçimidir.
Yani mübin duası haftanın 7 gecesi ve her gece 7 defa olmak üzere toplamda 49 defa okunacaktır.
Mübin duasının sadece bir gece okunması
Mübin duasının sadece bir gecede 7 defa okunması da mümkündür. Bu okuma tarzı tercih edildiğinde kişinin duaya bir hafta devam etmesine gerek yoktur. Mübin duası kandil geceleri okunduğunda bu kaide üzerine okuma yapılır. Yani dua sadece kandil gecesi 7 defa okunur ve sonraki günlerde duaya devam edilmez.
Mübin duasını abdestli okumak icap eder
Doğrudan doğruya Kuran ayetlerine dayanan duaların mutlaka abdestli biçimde okunması gerekmektedir. Mübin duası da Kuran ayetlerine dayanan bir duadır ve abdestsiz biçimde okunmamalıdır.
Abdest almak sadece bedensel temizlik anlamına gelmez. Zira abdest almanın bilinen ve bilinmeyen sayısız fazileti vardır.